Мы на портале академии успеха

Дитячі герої прилучанина подорожують Україною

 foto3062013verbohyk_1.jpg

Україною мандрує художня виставка «Дитяча картинна галерея» - проект, започаткований у Києві в грудні 2011 року. Вона вже побувала у Харкові, Львові, Донецьку, Маріуполі, а тепер розгорнулася у Севастопольському художньому музеї, де триватиме до 10 червня. Експозиція по-своєму унікальна: в ній представлені картини українських художників, до яких зараз вітчизняні автори пишуть оповідання. Така ідея створення «книги навпаки» належить київському видавництву «Майстер-клас». Тож поки історії ще пишуться, ілюстрації до них вже побачили тисячі майбутніх читачів. Особливо ж приємно, що серед дванадцяти учасників виставки є й наш земляк, прилучанин Степан Вербещук. Він, до речі, єдиний представник такого невеликого міста у проекті, який об’єднав талановитих художників з Києва, Харкова, Запоріжжя, Мінська та Севастополя. Тож ця всеукраїнська виставка стала чудовою нагодою познайомитися з художником та більше дізнатися про його творчість.

 В гостях у казки


                                   foto3062013verbohyk_2.jpg

«Никогда не разговаривайте с неизвестными. Однажды весною, в час небывало жаркого  заката, в Москве, на Патриарших прудах, появились два гражданина», – це було першим, що почула, переступивши поріг художньої майстерні Степана Степановича. Звучала аудіокнига, – містична й вічна «Майстер і Маргарита», на диво гармонійно вписуючись в загальну атмосферу кімнати, і навіть, здавалось, ідеально довершуючи її антураж. Бо панують там казка, філософія й містика – те, що зараз називають одним словом «фентезі». На картинах, якими обвішані стіни майстерні, – чарівні казкові істоти, дивовижні міста, фантастичні будівлі, ніжні й сумні жіночі образи...

Працюю й читаю, – посміхається художник. – Найбільше люблю сучасну фантастику, обожнюю класику, особливо Ремарка.

Література і музика не тільки надихають на творчість, а й виливаються на полотно фігурками чудернацьких скрипалів і піаністів, портретами великих письменників і музикантів.

Це Грузія, – показує Степан Степанович пейзаж із зображенням величних засніжених гір.

Грузія – країна його фантазій, бо поки лише мріє про подорож до неї. І «грузинські» гори на багатьох полотнах насправді – із спогадів про Карпати, поряд з якими народився й зростав. Життєва географія Степана Вербещука доволі широка: родом із Закарпаття, він вчився на архітектора в Київському інженерно-будівельному інституті, на Північному флоті у Мурманську проходив строкову службу, працював у Носівці, якось з товаришем приїхав до Прилук, познайомився з його сестрою, та й … залишився назавжди.

Кожне з тих місць, куди закидала доля, досі живе у пам’яті, й часто проривається назовні, лягаючи на полотно образами колоритно вбраних дівчат, романтичних матросів, дивною архітектурою, неприступними горами, безмежною гладдю морських горизонтів... Найцікавіші ж спомини залишилися від подорожі на Сейшели – за цим «щасливим квитком» художник працював два місяці, та сьогодні перш за все згадує не клімат і не красоти тамтешньої природи, а місцевих жителів:

Вони мене просто вразили своїм позитивом і життєлюбством! Там так само, як і в нас, є бідні й багаті. Але ніхто не ходить похмурим чи сердитим, жодного разу не бачив! Всі веселі та життєрадісні. Вечорами не сидять біля телевізорів, а збираються в ресторанчиках, спілкуються, відпочивають, говорять один з одним. Ніхто не видається заклопотаним – при тому, що клопотів у них більше, ніж у нас. 

 Є персонажі – будуть історії


                                  foto3062013verbohyk_3.jpg

Сьогодні картини прилуцького художника є в приватних колекціях багатьох європейських країн, а також Америки, Канади, Ізраїлю, Філіпін. Шість полотен знаходяться в Донецькому художньому музеї. Жителі ж та гості Прилук щоденно можуть бачити й інший аспект творчості митця – різьблення по дереву. Степан Вербещук є автором кіоту для Чудотворної ікони Скорбящої Божої Матері у Спасо-Преображенському соборі та одним з авторів різьбленого іконостасу Миколаївської дзвіниці.

Роботи прилучанина експонуються в українських галереях. Саме в одній з них – «Карпатська полонина» під Львовом – побачили ці картини працівники видавництва дитячої книги «Майстер-клас», зацікавилися ними та запропонували художнику співпрацю. Його нереальні персонажі дійсно настільки «живі», що здається – кожен має свій характер, свою історію. Ці історії зараз втілюють в оповідання українські письменники. Й поки перша книжка ще пишеться, Степан Степанович вже працює над другою – ілюструє дитячі вірші харківської поетеси Валентини Костьо.

Людмила СМИК

http://zemlyaivolya.net/articles/dityachi_geroi_priluchanina_podorozhuyut_ukrainoyu.html

 


Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Войти как пользователь:
Войти как пользователь
Вы можете войти на сайт, если вы зарегистрированы на одном из этих сервисов:
Регистрация
Логин (мин. 3 символа):*
Пароль (мин. 6 символов):*
Подтверждение пароля:*
Адрес e-mail:*
Имя:
Фамилия:
Защита от автоматической регистрации
CAPTCHA
Введите слово на картинке *:

Пароль должен быть не менее 8 символов длиной, содержать латинские символы верхнего регистра (A-Z), содержать латинские символы нижнего регистра (a-z), содержать цифры (0-9).

* - обязательные поля

Авторизация